Det gode morgen bryg

511

Jeg har længe gået med tanken om, at komme til, at lege med en Hario V60, som er et drypfilter. Det svare til de gamle dryp filter vi kender, og som mange bruger når de er på teltlejr, bedre kendt som cowboykaffe.

Så jeg købt en Hario V60 2 cups filterholder + kande og holder, og 2 Hario Buono keddel, samt en iskaffe maker, hos Chokolade Compagniet.

Det som gør denne Hario V60 til noget andet end de gammel vi kender, er at denne Hario V60 filterholder er konisk udformet. Det gør, at tiden for kaffen at løbe igennem er langsommere end traditionelle filtreholdere, og dermed kan man få flere smagsnuancer ud af den enkelte bønne.

Der udover, er hulet i midten af filteret større en de traditionelle, hvilket betyder, at vandet kan få fri gennemstrømning.

Så på denne måde, bestemmer du selv hvordan du kværner dine bønner, og hvor hurtigt du lader vandet løbe igennem filteret.

Jeg synes denne filterholder giver et utroligt rent og en meget fyldig kop kaffe.

Jeg har leget med Hario V60 igennem længere tid, og det er pt. min fortrukne kop kaffe om morgen.
[slideshow id=48]

 1. Min fremgangsmåde pt. når jeg brygger på Hario V60:
 2.  Kogende vand, som jeg bruger med det samme til at gennemvæde filteret så det ikke afgiver smag til vandet (ja, det er nørdet). Men det varmer også kanden og den keramiske filterholder op. Husk hæld vandet ud af kanden.
 3. Kværner 21 gram kaffe lidt grovere end filter, hælder i filteret. Så laver jeg en lille fordybning i kaffen.
 4. Hælder ca. 3 dl. vand over i min Buono keddel. (det svare til ca. 70g pr. liter vand.)
 5. Hælder derefter lidt vand op i filterholderen, så det dækker kaffen, så kaffen for lov, at afgasse. Vigtig man skal ikke hælde ned af siderne på tragten. (så løber vandet for hurtigt) –
 6. Når den første lille ”slat” vand er løbet igennem, hælder man forsigtig resten af vandet op igennem filteret med uret rundt. (igen uden at røre tragten med vandet)

Så har du lavet kaffe – velbekomme

Det kan være du synes den kaffe du har, skal have mere eller mindre vand/kaffe, så gør du bare det!

Jeg er ovenud begejstret for denne måde, at lave kaffe på, at det er min fortrukne måde om morgen. Da den frem bringer mange forskellige smagsnuancer kaffen, jeg synes også at der er færre bitterstoffer i kaffen når den brygges på Hario V60, hvis man husker at den skal afgasse. Samt ved, at lave kaffe på denne måde, kan man sagtens drikke kaffen koldere end man normalt gør.

Så helt klar en brygmetode der har vundet mit kaffehjerte:)

Lige en lille overvejelse, som jeg har læst på forskellige forum i ind og udland. Afstanden i mellem tragten og glasset for stort, hvilket gør, at kaffe bliver for hurtigt afkølet. Er det noget I erfaringer med der ude?

Jeg synes personligt ikke, at det er et problem!

Da man skal brygge imens glasset er varmt;)

Deltag i samtalen

 1. Jeg har også haft et godt øje til en Hario V60 det sidste års tid, men når jeg både har moccamaster, espressomaskine, 2 kværne, stempelkander og aeropress så er det ikke lige det jeg står og mangler – selvom det altid er rart med nyt legetøj 😀

  Hvordan synes du, at Hario er i forhold til Aeropress? Jeg synes nemlig, at Aeropress giver en meget renere kop kaffe end, hvad jeg har været vant til..

  Jeg synes forøvrigt, at 70g/liter lyder af en del.. De fleste steder har jeg læst, at 60g/liter er et godt udgangspunkt, men det synes jeg ofte bliver for meget. Når jeg laver filterkaffe bruger jeg ca. 20g (en måleskefuld med lidt top pr. kop) til en halv liter og til min Aeropress bruger jeg 12-14g til en hel Aeropress.. Jeg bruger kaffe fra Stellini, som er ristet lidt mørkere end normalt, hvilket måske er grunden til, at jeg ikke behøves at dosere så meget pr. kop?

  1. Hej Martin,
   Man samler hurtigt meget udstyr sammen:) Men husk man kan ikke gå ned på udstyr…

   Ja, det man plejer, at sige ca. 60 g.pr liter… Men der f.eks. Coffee Collective siger 13-14 g. pr. 200 g. kaffe.
   Jeg synes Hario V60 giver en rener smag end aeropress… Men det er bygget på hukommelse, så mon ikke det kræver en headup?;)
   Jeg synes det afhænger af hvilken kaffe man laver:) Jeg har også brugt mere eller mindre der kommer helt an på hvilken smag man er på jagt efter. Men du har sikkert ret i, at man skal bruge mindre når kaffen er mørkere ristet.
   Jeg synes næsten du skal lege med nogle lettere ristede kaffer på din aeropress, det giver noget andet:)

   1. Det er jo det – man må aldrig gå ned på udstyr! Der er heller ingen tvivl om, at jeg skal ha’ en Hario… på et tidspunkt! 🙂

    Du har ret.. Det kommer selvfølgelig an på, hvilken smag man er på jagt efter. Jeg prøvede faktisk også Cafe Noirs Volcano Blend på min Aeropress.. Der syntes jeg heller ikke, at der skulle bruges mere end 12-14g til en Aeropress.. Men den er også mørkt ristet så vidt jeg husker? Jeg må prøve med nogle lettere ristede bønner på et tidspunkt.. Har længe haft et godt øje til Coffee Collectives Tasting Pakke.. Længes efter at smage deres Kieni igen (fik en kop lavet på Aeropress sidste sommer).

    En heads-up mellem Hario og Aeropress kunne bestemt være interessant 🙂

    1. Ja, TCC Kieni er utrolig lækker!
     Jeg må arbejde på en heads up aeropress og hario:-) god ide!

Skriv et svar

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Luk
Cafezinho.dk © Copyright 2020. All rights reserved.