Haiti is back – Almost

999

Haiti, er et mindre kaffeland i dag for 200 år siden var det et af verdens største kaffelande, og blev tilbage 2010 ramt af et stort jordskælv, som satte kaffeproduktionen i står på Haiti.

Men nu er kun ca. 1½ år, er de tilbage på sporet hvilket er godt for Haitis økonomi.
På Haiti, er de utrolig stolte af deres Kafe Kreyò (jeg stødte også på en cafe creole på Cape verde, mere om det i et andet indlæg).

Det er gået op for mange kaffebønner på Haiti, at der er en stor verdens efterspørgelse på kaffe. Engang solgte de kaffe for 0.5$ pr. pund nu er prisen næsten 5.5$, en kæmpe forskel, og godt for et land i udvikling.

I år regner de med at farmere tæt på Port-de-Paix, eksportere det dobbelt til udlandet sammenlignet med år før.

Farmerne på Haiti, har ikke gjort dette helt selv, nej, de har fået støtte ude fra, eksempelvis har Clinton Bush Haiti Fund, givet dem 150.000$. Men dette er lige meget, så længe det hjælper farmerne til, at komme på fode igen.
Kampen er at eksporten skal være lovlig, eller nærmere sagt hele kaffekæden på Haiti, skal ses efter i sømmende! Pt. kæmper de med, at der bliver smuglet kaffe for en værdi af 50$ pr. år til nabolandet den dominikanske republik.

Men der er stadigvæk lang vej før kaffen på Haiti bliver organiseret på sådan en måde, at alle for noget ud af det! Eller at de laver den Grand Cru kaffe, som de gjorde tilbage i 18 århundrede – Men de kæmper og har fat i den lange ende.

Hvis I vil læse mere så kig på disse hjemmesider:
Just Haiti
The Atlantic
Miami Herald

 

Skriv et svar

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Luk
Cafezinho.dk © Copyright 2020. All rights reserved.