Etik og blogging

97

Jeg har faktisk lige siden jeg startede denne blog tænkt over  om man, som blogger har et etisk kodeke. Hvilket jeg synes der vil være meget rart hvis der findes et sådan, men også så vi bloggere har en moralsk holdning til hvordan vi blogger? Bare fordi det er på nettet og vi alle kan gemme sig bag skærmen, så blogger vi vel ud fra et etisk kodeks eller en morale?

Under dette kom jeg forbi Louises indlæg omkring netop dette etisk blogging, jeg synes hun kommer ind på nogle af de rigtige ting.

 • Stå ved de indlæg du laver på bloggen
 • Vær opmærksom på, at når du blogger og kommentere, at det er i det offentlige rum
 • Tag ansvar for dine kommentarer og forbehold dig altid retten til at fjerne kommentarer, som ikke lever op til dine krav. (men så burde man give afsenderen besked, hvis det ikke er spam)
 • Sig ikke noget online/skriv, som du ikke ville kunne sige ansigt til ansigt.
 • Skriv kun en kommentar, når du er rimelig sikker på, at du ikke vil fortryde den senere.

Det var nogle, som burde leves efter på nettet og i blogland, har I andre?

Men, som blogger så skal man også være sig bevidst omkring hvordan man blogger eks. hvis der er blevet bedt om at anmelde et produkt, så skal man skrive det på bloggen eller markere det tydeligt. Så læseren ikke er i tvivl, om man er sponsoret eller ej:)

Når man så anmelder et produkt, så skal man anmelde det ærligt, så man fortæller andre læsere om dette produkt på en ordentlig måde, det fortjener både firmaet bag produktet og ens læsere.

Men grundlæggende handler det om, at man er tro til sig selv, og at man kan se sig selv og andre mennesker i øjnene.

Hvad tænker I der ude om blogetik og blogmoral?

Deltag i samtalen

 1. Jeg synes at du har ret i dine betragtninger og jeg synes at det er fedt, at der kommer fokus på etik og moral.

  Mange føler sig “safe” når de sidder bag skærmen og mener dermed, at de kan skrive hvad som helst!
  Jeg er desværre havnet i en grim situation, men jeg prøver at være så fair som mulig. Det kan godt være jeg har gjort forkerte ting (i andres øjne), men jeg har ikke gjort noget jeg fortryder og det synes jeg er det vigtigste.
  Det vigtigste som blogger, er at kunne blive ved med at se sig selv i øjnene, især når man begynder at lave anmelde varer som bliver sponsoreret.

  Jeg synes også at vi skal indse at vi er forskellige mennesker og derfor gør tingene forskellige. Jeg mener ikke at f. eks. madblog-verden skal gøres ens, for hvad er pointen så. Det er jo vores forskellighed, der er charmen i blogland 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

  1. Hej Birthe,

   Jeg synes, det er en spændende debat, denne etik og moral…
   Det handler om hvordan man skriver en kommentar, sit indlæg på bloggen, sine billedere etc. – Jeg mener man skal være åben over for sine kilder, ideer, etc. dog uden, at man mister dem.
   Der findes faktisk et Blogger’s conduct, som jeg har læst og, som jeg synes der er interresant.

   Ja, blogland skal ikke være ens! Nej! Men det handler om, at arbejde ud fra et moralsk kodeks som blogger…

 2. Problemet med etik og moral på nettet i det hele taget er jo netop at man kan være anonym. Det bringer den indre svinehund op i nogle mennesker.

  Hvad angår en blog/hjemmeside, så er det jo i meget stor grad den der ejer siden der bestemmer hvilken moral der “kræves” og hvilken “tone” der tolereres. Problemet opstår på “paraplysider” som fx madblogs.dk, hvor der ikke er stukket nogle bestemte retningslinier op for opførsel og brug af siden. Altså sidder der en kæmpe gruppe mennesker med deres helt personlige holdning til netop dén side ….og hvad den skal indeholde. Det VIL skabe sammenstød, og hvordan man tackler disse sammenstød baseres jo så (igen) på den enkeltes moral.

  Jeg tror desværre det er svært at gøre en hel masse ved det i de åbne forums….derimod er et mere “afgrænset” forum, med admins der håndhæver sidens retningslinier et sted hvor man kan skabe en fælles net-etik og moral. Så kan man finde en base som er “skræddersyet” til det niveau af styring/etik/moral man har det bedst med.

  Det er en spændende debat, som jeg har deltaget i, i flere andre sammenhænge i mit blogliv og det er bestemt ikke et nyt problem. Jeg mener personligt at muligheden for at være anonym på nettet er én af de afgørende faktorer i dette, men det er så også en faktor der ikke er nem at lave om på.
  Derimod kan der laves om på praksis i de sider der “udgiver” blogindlæg… Det vil nogen måske kalde en begrænsning… andre vil kalde det en befrielse. Men så er der jo heldigvis frit valg. 🙂

  1. Hej Charlotte,

   Tak, for dit indlæg, undskyld, at du ikke kunne se den med det samme. Men den var blevet taget i mit spam-filter, dette har jeg nu rettet, sry:)
   Men du har da helt ret i, at det er op til den enkeltes moral, men sådan er det jo i denne verden:)
   Jeg synes bare man skal have det med i sine overvejelser når man skriver og befinder sig i blogland, om man er anonym eller ej, ser jeg personligt ikke, som et stort problem.
   Men problemet, er nærmere hvad man skriver og hvordan man skriver sine indlæg, kommentare etc. altså sin opførelse på nettet.

   Jeg er godt klar over, at det er et tilbage vendende problem på nettet.

   Mvh.
   Rune

 3. Haha…. jeg troede faktisk lige at det var blevet slettet, for det var der lige da jeg slog det op, men det undrede mig lidt når du nu lagde op til en debat om etik og moral. ;o)

  Jeg er enig med dig i at man skal tænke over hvad man skriver og hvordan…. og som Birthe så rigtig pointerer: at man skal kunne stå ved det man har skrevet.

  Og ja, det kan man godt selvom man er anonym…men… jeg synes bare rigtig tit det er folk som er anonyme der er “værst”, fordi de netop ikke behøver at stå til regnskab for det hvis de møder deres mod-debatører nede i SuperBest. Det er som om grænserne rykker sig i en meget uheldig retning (for nogle!!) når man ikke kan blive sat til regnskab for det sagte. De får iscenesat en net-personlighed som de måske ikke helt kan stå inde for irl ….hvis du forstår hvad jeg mener.

  Men JA… mere etik og moral på nettet generelt ville være dejligt.

  1. Hej Charlotte,
   :D, Ja, det var ikke så heldig, at det røg i min spam filter, men nu er det rettet! 😀
   Lige præcis, det handler om, at man kan stå ved det man skriver, hvis man møder dem ex. i SuperBest.

   Det jeg gerne vil slå et slag for, at man som blogger prøvede at følge et etisk/moralsk kodeks…
   Grundlæggende handler det om, som du skriver mere etik og moral på nettet….

 4. spændende diskussion. Jeg kan fortælle at jeg arbejder på et madblogger kodeks til madblogs.dk. Planen er at madblogge der vedkender sig dette kodeks vil få en lille grafik de kan sætte på deres side som markering af dette. Samtidigt vil disse blogge få en mere fremtrædende position på listen vi af en eller anden form for fremhævning/anbefaling.
  Men det bliver nok først til efteråret af det endelige kodeks er klar, så i må vente med at læse det indtil da. Har i indput til hvad det skal indeholde, så er i meget velkomne til at skrive til mig med det (der er kontakt formular på madblogs.dk)

  alt godt,
  Kim Schulz

 5. Hej Kim,

  Ja, det synes jeg netop også! Jeg mener at det er et vigtig aspekt på ens blog, at man forholder sig etisk til sine indlæg.
  Det lyder, som et spændende projekt, du er ved at lave! Hvis du har brug for lidt sparing, skal du endelig sige til jeg er frisk:) – Her ser du mit indput, men et etisk kodesk er jo til for, at udvikle sig, så hvis du har et indput til mit udgangspunkt til et etisk kodeks skal du endelige sige til:)

  Mvh.
  Rune

Skriv et svar

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Luk
Cafezinho.dk © Copyright 2020. All rights reserved.