Vietnam og deres Robusta

317

Jeg har tidliger skrevet om Vietnam som kaffe land, og at de er verdens næst største kaffe producerende land efter Brasilien.
Hvordan kan det være, at et land som Vietnam lige pludselig kommer på verdensmarked på denne måde?

Først skal man lige påpege, at Vietnam siden de var en fransk koloni har dyrket kaffe, og at de har drukket denne dragende drik i mange hundrede år.
Men så i 1980’erne begyndte de at plante en masse robusta, så de kunne sælge dette til sovjet unionen, som skulle bruge denne robusta til deres instant kaffe.

Da jerntæppet faldt skete det ca. samme tid, som den vietnamesiske kaffe produktion var blevet rigtig udviklet og var i højeste gear.

Da sovjet gik i opløsning, gav det Vietnam muligheden for, at komme på det store verdensmarked, men de fik også adgang til støtte fra både verdensbanken og IMF (den internationale valuta fond). Verdensbanken mener selv, at de ikke har finansieret vietnamesiske kaffe produktion, men at de har støttet udviklingen af infrastrukturen i den region, hvor kaffen blev dyrket. Men spørgsmålet er vel også om de havde støttet denne region hvis kaffen ikke havde været det?
5 år efter at lånene til Vietnam var færdige, i 1999, producere Vietnam den største mængde kaffe nogensinde, 2 år, efter ramt den internationale kaffeproduktion sit hidtidige laveste lavpunkt.
I denne periode blev ca. 600.000 vietnamesiske farmere fanget i stor gæld pga. af de faldende markedspriser. Denne gæld sammensat med den øget produktion af kaffe i god landbrugs jord, skabte store spændinger i mellem etniske grupper i Vietnam og kaffe producenterne.
Den Vietnamesiske regering sendt hæren ind for, at skabe ro i området, hæren skulle bruge omkring 2 uger til, at skabe ro.

Lidt tanker og facts omkring kaffen univers, forsættelse følger:)

Deltag i samtalen

Skriv et svar

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Luk
Cafezinho.dk © Copyright 2020. All rights reserved.