Fairtrade er det fair?

749

[singlepic id=157 w=160 h=120 float=right]Da jeg her i weekenden har købt en pose fairtrade kaffe fra Nicaragua, i fairtrade butikken i Århus, fortjener det et indlæg på bloggen omkring hvad er fairtrade?
Fairtrade består af 5 grundprincipper:

 1. Producenterne klædes på til at agere på markedet
 2. Økonomisk sikkerhedsnet – minimumspris til bønderne
 3. Investeringer i sociale projekter og bedre produktionsforhold – bonus til bønderne og arbejderne
 4. Bedre arbejdsforhold skridt for skridt
 5. Miljøet skånes så vidt muligt

Der er sikkert nogle der kender fairtrade symbolet fra Max Havelaar, som startede fairtrade bevægelsen. Hvis et produkt skal godkendes skal de opfylde alle fem principper.

Når man er med i ordningen bliver man kontrolleret, så man er sikker på, at producenterne nu også opfylder kravene til at blive fairtrade mærket. Grundlæggende handler det om, at FLO, mærker en vare, og dermed kan varen blive solgt, som fairtrade.
Når man køber fairtrade, er man med til, at støtte de lokale bønder, fordi princip nummer 2 sikrer, at bønderne får den pris de har krav på.
Fairtrade drejer sig i høj grad om en proces mod bedre forhold for bønder og arbejdere.
Den faktiske pris i butikkerne har organisationen bag fairtrade ordningen ikke noget med, at gøre. Så derfor kan prisen enten være den samme eller højere end ”normalen”, men man ved at bonden i første led, har fået det han har krav på. – Hvem man så støtter undervejs eks. føtex etc., det er ikke altid til, at vide.

Der er mange andre virksomheder, som også arbejder efter deres egen fairtrade ordning eks. fmkaffe.dk

Der er nogle der mener, at denne fairtrade ordning er dårlig for arbejderne.
Jeg har læst en artikel i Information, som sætter spørgsmålstegn ved fairtrade bevægelsen.
En indisk arbejder siger:
Ligegyldig hvad propagandaen siger i Europa, bliver der intet gjort for at hjælpe os,” udtaler en kvindelig plantagearbejder fra den indiske Dunsandle-plantage således til Times.

I denne artikel kommer de ind på, at ordningen ikke er uafhængig nok, fra sig selv.

Et andet argument imod fairtrade bevægelsen, er den store korruption der findes i diverse udlande.  Læs mere her.

Men om bevægelsen fairtrade er 100 % FAIR, døm selv, smid en kommentar på bloggen:-)

Jeg tænker over hvad jeg køber for en kaffe, jeg synes den direkte import er den mest fair trading der findes fordi, så er der  ingen mellemmænd der tjener styrtende med penge på, at importere kaffen. Men igen, hvis det ikke kan være anderledes så kan firmaets egen fairtrade ordning måske være god, minimums kravet må, være at det er gennemsigtigt!

Deltag i samtalen

 1. Helt enig, gennemsigtighed er vejen frem – og nogle gange er det altså svært at se om det egentlig er fair.

  Mange hilsner
  Birthe

  1. Jamen, lige præcis! Det er ikke altid helt nemt, og gennemskue… Men det handler vel om, at finde noget man selv tror på:) Jeg synes selv fmkaffe.dk er et godt koncept:)

 2. Fra Nicaragua ved jeg at Fair Trade fokuserer mere på at den fattige kaffebondes vilkår og mindre på kaffeproduktionens lønarbejdere. Landarbejderorganisationer i Nicaragua har svært ved at få bondeorganisationerne i tale, når det gælder løn og arbejdsforhold.

  Der er jo en naturlig interessemodsætning – bonden vil altid mene, at høstarbejderne er lige dyre nok, mens høstarbejderen altid godt kan bruge lidt mere i lønningsposen, og bedre arbejdsforhold i plantagen.

  Bønderne forsvarer sig ved at sige, at det meste af den arbejdskraft, en lille bonde bonde bruger, er familie og naboer. At det egentlig ikke drejer sig om rigtig ansættelse. men om naboskab og familiesolidaritet. Og at en del af den pris, bondens organisation får for Fair Trade kaffe går til udvikling af lokalsamfundet, som også kommer landarbejderen til gode.

  Landarbejdernes ogranisationer er ikke helt enige. De er ikke ude på at kvæle det fattige familiebrug i overenskomstregler, men de lidt større bønder bruger også fremmed arbejdskraft, og høstarbejderne bor ikke altid i samme landsby som bonden, så de får ikke alle gavn af den brønd, der er bygget for Fair Trade penge. Og bønderne har også lønarbejdere ansat på det anlæg, hvor kaffen tørres og pakkes til eksport, og de vil gerne have overenskomst.

  Og sådan fortsætter det. Bønderne er nok den stærke part i dialogen – det er jo dem, der er arbejdsgiverne – og som fattige på landet har begge parter også en masse fælles interesser, så ingen vil egentlig i rigtig konflikt. Der sker nok mindre, end landarbejderne synes om. Men lidt sker der.

  Så Fair Trade er måske ikke helt Fair nok for alle parter, men nok mere end hvis det ikke var der, synes jeg. Bare det, at Fair Trade har åbnet op for snak om arbejdstagerrettigheder og at parterne snakker sammen i stedet for at den ene part bare fængsler eller fyrer den anden, er er et stort fremskridt i Mellemamerika.

  Ja, det var mine (lidt for mange) ord…

  1. Hej Svend,

   Tak, for de mange ord! Det er ikke for mange ord, fordi det er jo netop det, som blogging handler om! At få folk i tale, som har rejst eller ved noget mere omkring det man skriver om!

   Jeg synes det er en interessant problematik du der rejser:) Men du har da 110 % ret i, at det er bedre end ingen ting… Bare det, at de købekraftige lande sætter nogle krav, såsom fairtrader, hjælper det sikkert lidt.
   Men spørgsmålet er, hvem der “skummer” fløden på fairtrade ordet?
   Det er ikke den enkelte lille bonde, fordi de for ikke noget ud af den reelle pris stigning i DK, Tyskland etc. Nej, de bliver betalt 1 % mere for deres kaffe, imens forbrugeren i den anden ende betaler betaler ekstra for varen. Eks. så koster Kaffebønner Java fra Christgau 87,90 kr. pr. kilo, imens Kaffebønner Arabica Økologisk koster 112,38 kr. pr. kilo, det er en forholdsvis stor pris forskel.
   Derfor undre det mig, at bonden ikke for noget mere ud, af at bliver fairtrader, jeg tror diverse firmaere scorer godt på dette… Men dette er kun en formodning.

 3. Jens Hansen says:

  Bliv meget klogere på hvad fairtradeorganisationen er for en størrelse på denne blog: http://www.tambou.dk/refleksion-en-blog-om-journalistik/fairtrade-er-det-en-god-ide

  1. Tak for tippet:)

Skriv et svar

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Luk
Cafezinho.dk © Copyright 2020. All rights reserved.