El Cubanos

456


I den forgangne weekend havde vi igen, besøg af min gode Cubanske kammerat. I løbet af weekenden faldt snakken på kaffe, og jeg spurgte lidt ind til hvordan det er med Cuba og kaffe? Der fik jeg at vide, at de fleste cubanere elsker og ikke kan klare sig uden kaffe, og at kaffen spiller en stor rolle for Cubanere.

I Cuba, drikker de mest kaffe fra Columbia, og dette undrede mig, så derfor har jeg idag undersøgt lidt på nettet hvorfor dette er sådan.
Fordi, Cuba ligger  et klimatisk godt sted, og derfor burde have gode muligheder for, at lave en god bønne, hvilket jeg gerne vil smage.

Men det kryptiske ved Cuba og kaffe er, at pt. har de ikke den store produktion, de producerer 120.000 sække, og importerer 225.000 sække.
En af grundene til, at Cuba, ikke har en stor produktion er, at deres produktion gik gradvist i stå efter revolutionen 1958-59, da Fidel indførte kommunisme i Cuba, og mange kaffefarme blev stats kontrollerede. I følge denne artikel fra Havana Times, går det nu den anden vej, at farmene bliver privatiseret, men før de har en rentabel produktion af kaffe går der et par år. Så det kan være, at vi om et par år begynder at se den cubanske kaffe på markedet igen, mere end vi gør nu.

Tilbage i 1940 erne var Cuba en af de 10 store kaffe producerende lande i verden. Men dette er de ikke længere fordi produktionen er gået i stå.

Så her er et eksempel på, at kaffen kan spille en vigtig rolle for, et land.
Hvad nu hvis Cuba kunne eksportere flere bønner end de importerede.
Så kaffen kan være med til, at hjælpe Cuba på fode igen, de burde et eller andet sted, kunne få noget hjælp til, at komme i top 10 som verdens kaffe producerende lande, hvor de lå engang.
Men dette kan desværre ikke lade sig gøre, da Cuba er ramt af embargo, og dermed ikke kan sælge sin kaffe udenlandsk. Så vi beder og håber at dette snart ændrer sig.

Så i et land, som er kontrolleret af en bestemt politisk regime, er selv den simple kaffebønne en brik i det stor polititiske spil, det sorte guld.

Info:

 • Der er 35.000 kaffe farmere i Cuba. (kilde: www.havanatimes.org), og de må da kunne lave en god bønne, men det tager noget tid.
 • Handel: Cuba 52 Millioner US Dollars på at importere kaffe, og eksportere kun for 3,8 Millioner US Dollars alene i 2008.

Deltag i samtalen

 1. Jeg kan huske at have læst i nyhederne, måske for et års tid siden, at USA var begyndt at nære et ønske om at bløde op på forholdet til Cuba. Jeg kan selvfølgelig tænke mig at der er blevet stukket en regulær knortekæp i hjulet på sådanne tiltag nu hvor den amerikanske regering er faldet tilbage i sin mere vanlige højredrejede politiske rille.

  Jeg kan se at det gav mening under den kolde krig at lægge handelsembargoer og lignende former for økonomisk og politisk chikane på Cuba, fordi man reelt følte en frygt for hvad de ville lade Soviet foretage sig i det lokale farvand, men jeg synes det er græmmeligt ud over enhver forstand at man i dag fastholder en sådan politik i hvad jeg kun kan se som et (effektivt) forsøg på at fastholde Cuba i en status af u-land. Tyranni i frihedens navn giver sådan lidt en grim smag i munden – især når man tænker på hvem disse sanktioner i virkeligheden rammer.

  1. Oh…. Yeaaaa! Nemlig, det er lige præcis det! Og disse eksempler rammer det kaffen… Hvilket jeg synes der er en skam:)

 2. Hej Rune,
  Jeg har boet og arbejdet i en årrække Cuba og er den eneste danske importør af cubansk kaffe (Cubita).
  Jeg syntes dit indlæg trænger til lidt rettelser.

  1. Der er ingen privatisering igang i Cuba – der er kun én køber af bønnerne og det er staten til den fastansatte pris, så der er ingen udvikling på denne front.

  2. Embargoen kan ikke forklare Cubas manglende eksport – embargoen er jo kun indført af USA. Cuba kan sagtens eksportere til resten af verden – eksempelvis Danmark.

  3. Hvorfor producerer og eksporterer Cuba så ikke mere kaffe? Det er politisk bestemt på Cuba at dette ikke er et prioritetsområde og da der som nævnt ikke er noget privat initiativ er der ingen udvikling i Cuba på dette område.

  Endelig er jeg da helt enig i, at Cuba burde gøre mere ved deres kaffeproduktion, da de i de bjergrige dele af landet har exceptionelle gode forhold for dyrkning – lad os håbe for Cuba og alle os andre at produktion bliver forøget i fremtiden 🙂

  1. Hej Steen

   Mange tak, for din kommentar til El Cubanos:) – Jeg synes det er cool, at du har tid til, at skrive og vil skrive en kommentar til mit indlæg:-)

   Jeg ved ikke om der er en privatisering igang i Cuba, men jeg bygger mit indlæg på den artikel i Havanna Times, som der ligger en henvisning til i indlægget.
   Grunden til, at jeg siger at embargoen tildels, er skyld i at Cuba ikke producere mere kaffe, er at USA, er cubas størreste aftager af kaffe. Jeg håber dog, at dette ændre sig:)
   Og, ja det er helt rigtigt, at det er et politisk spørgsmål i Cuba, om der bliver produceret mere kaffe i USA.

   Men du ved sikkert mere om det end jeg gør:) – Men lad os da håbe på, at Cuba begynder at løs rive, sig fra det kommunitiske system, så de kan producere mere kaffe.

   Er du frisk på at lave en deal omkring afprøvning af cubansk kaffe?

   Mvh.
   Rune

 3. Hej Rune,

  Jeg ville meget gerne sponsorere noget cubansk kaffe, men desværre er jeg ved at lukke importen ned, da der ikke har været meget salg det sidste års tid. Jeg har kun kaffe som er laaangt over udløbsdatoen og det ville ikke være en retfærdig repræsentant for cubansk kaffe 🙂

  1. Hej Steen,

   Okay, hvordan kan det være du er ved at lukke? Øv, jeg ville ellers gerne smage noget godt cubansk kaffe! Er det over hovedet ikke muligt?

   Mvh.
   Rune

 4. Hej Rune,

  Det er desværre ikke muligt grundet manglende salg er der ikke bestilt frisk kaffe hjem i mere end 1 år – men jeg skal nok have dig i tankerne hvis jeg mod forventning får frisk kaffe hjem 🙂

  1. Hej Steen,
   Okay, det lyder dejligt! Held og lykke frem over! Hvis du har nogle ideer til evt. emner, som jeg burde berøre på bloggen, så kom med dem;)

   Mvh.
   Rune

Skriv et svar

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Luk
Cafezinho.dk © Copyright 2020. All rights reserved.