Thoughts about coffee

Brygning af kaffeøl …

14 maj , 2013 - af Rune - Kategori: Alkohol, Andet - Tags: , ,

Jeg var så heldig, at få 2 ølbrygnings startsæt  i fødselsdagsgave her for 14 dage siden 1 af mine kollegaer og 1 sæt af min dejlige kone. I sættet fra min bedre halvdel, var der 2 typer malt, humle og gær med til at lave en kaffe stout med.

Så det var bare, at gå i gang;) Den ene af de 2 typer malt, var en malt ristet med kaffe, lige noget for en kaffenørd som mig. – Det skal lige siges, at jeg ikke er ølbrygger, nej, det er for hyggens skyld, samt fordi jeg igennem længere tid har snakket om, at det kunne være spændende at brygge noget godt øl.

Før jeg begyndte, at lave denne øl allierede jeg mig med min kammerat en rigtig ølentusiast, Rune (som heller ikke har brygget før, nej Rune elsker bare den gode øl). Dermed, stod jeg ikke alene med, at brygge denne øl, og Ja, øl er sjovere at brygge sammen.
Inden vi gik i gang, købt Rune, en elgryde med si, taphane og en chiller. Så alt i alt havde vi 4 gærspande, diverse rengøringsmidler, elgryde med si og en chiller, hydrometer.

Dermed var vi klar til, at brygge øl.

I går mandag, gik vi gang med, at brygge øl, vi fik mæsket i 12 liter vand, den hvide malt først (hvilken malt vides ikke) ved 66 grader i 45 min. Derefter til satte vi kaffemalten i 15 min.
Denne proces er nem og lige til, dog er det luksus, at have en elgryde hvor vi kunne styre temperaturen.

Efter mæskningen af malten havde vi urten tilbage, som vi filtret igennem sien af 3 omgange, vi formåede af holde temperaturen på ca. 60 grader igennem denne filtrering. Under filtreringen tilsatte vi 8 liter vand, som vi havde en urt på ca. 20 liter.

Derefter varmede vi urten op til 78 grader, og tilsatte humle, så lod vi urten koge i 60 min, og chilleren lod vi koge med de sidste 15 min, så den blev desinficeret.

Nu var brygget færdig, og brygget skulle nedkøles så hurtigt som muligt. Til dette formål brugte vi vores chiller, som er en spiral, hvor man lader koldt vand løbe igennem, og i den anden ende løber vandet ud efter det er blevet opvarmet af det varme bryg. På denne måde, bliver brygget kølet forholdsvis hurtigt ned, det tog ca. 20 min, at kølle brygget fra kogepunktet til 27 grader.
I mellem tiden havde vi startet vores gær, den gær vi brugte var en tør gær, som skulle hældes op i  30 grader varmt vand.

Derefter filteret vi engang mere brygget da vi hældte det på gæringspanden, satte låg på og på med gærlåsen. Vi endte op med en bryg på 18,5 liter, da der fordampede en del vand under kogningen.

Nu skal brygget stå 7-8 dage ved 18-20 grader derefter ved 20-22 grader i 7-8, så skal det endelige på flasker, også skal det igen ligge en rum tid.

Det skal dog lige siges, at under hele processen er hygiejnen utrolig vigtig så der ikke kommer uønsket bakterier i brygget.

Vi fik mål sukker indholdet og det var på 130 g. sukker på 1 liter vand, om det er godt nok kan vi ikke rigtig regne ud. Men det lyder meget plausibel.

Nu har vi brygget vores første øl, og den er sat til gæring, vi er godt på vej til, at nyde vores første øl. Men der er stadigvæk meget der kan gå galt i processen, så vi venter spændt på at smage om nogen uger.

Har I erfaringer med, at brygge øl? I så fald kan I komme med nogen tips og tricks til en kaffeblogger som prøver kræfter med ølbrygningskunsten?

Hvordan det kommer til, at gå kommer senere på bloggen når øllen er færdig:)

Tilbage

2 kommentarer