Thoughts about coffee

El Cubanos

16 januar , 2011 - af Rune - Kategori: Kaffeøkonomi, Lande info - Tags:


I den forgangne weekend havde vi igen, besøg af min gode Cubanske kammerat. I løbet af weekenden faldt snakken på kaffe, og jeg spurgte lidt ind til hvordan det er med Cuba og kaffe? Der fik jeg at vide, at de fleste cubanere elsker og ikke kan klare sig uden kaffe, og at kaffen spiller en stor rolle for Cubanere.

I Cuba, drikker de mest kaffe fra Columbia, og dette undrede mig, så derfor har jeg idag undersøgt lidt på nettet hvorfor dette er sådan.
Fordi, Cuba ligger  et klimatisk godt sted, og derfor burde have gode muligheder for, at lave en god bønne, hvilket jeg gerne vil smage.

Men det kryptiske ved Cuba og kaffe er, at pt. har de ikke den store produktion, de producerer 120.000 sække, og importerer 225.000 sække.
En af grundene til, at Cuba, ikke har en stor produktion er, at deres produktion gik gradvist i stå efter revolutionen 1958-59, da Fidel indførte kommunisme i Cuba, og mange kaffefarme blev stats kontrollerede. I følge denne artikel fra Havana Times, går det nu den anden vej, at farmene bliver privatiseret, men før de har en rentabel produktion af kaffe går der et par år. Så det kan være, at vi om et par år begynder at se den cubanske kaffe på markedet igen, mere end vi gør nu.

Tilbage i 1940 erne var Cuba en af de 10 store kaffe producerende lande i verden. Men dette er de ikke længere fordi produktionen er gået i stå.

Så her er et eksempel på, at kaffen kan spille en vigtig rolle for, et land.
Hvad nu hvis Cuba kunne eksportere flere bønner end de importerede.
Så kaffen kan være med til, at hjælpe Cuba på fode igen, de burde et eller andet sted, kunne få noget hjælp til, at komme i top 10 som verdens kaffe producerende lande, hvor de lå engang.
Men dette kan desværre ikke lade sig gøre, da Cuba er ramt af embargo, og dermed ikke kan sælge sin kaffe udenlandsk. Så vi beder og håber at dette snart ændrer sig.

Så i et land, som er kontrolleret af en bestemt politisk regime, er selv den simple kaffebønne en brik i det stor polititiske spil, det sorte guld.

Info:

  • Der er 35.000 kaffe farmere i Cuba. (kilde: www.havanatimes.org), og de må da kunne lave en god bønne, men det tager noget tid.
  • Handel: Cuba 52 Millioner US Dollars på at importere kaffe, og eksportere kun for 3,8 Millioner US Dollars alene i 2008.
Tilbage

8 kommentarer