Thoughts about coffee

Klassificering noget for en aficionado?

21 november , 2010 - af Rune - Kategori: Bønner - Tags: , , ,

Når man køber grønne bønner, så vil man jo gerne have den gode kvalitet! Derfor kigger man på hvordan bønnerne er blevet klassificeret, normalt bliver et produkt klassificeret efter internationale standarder. Men i kaffens verden eksisterer der ikke sådan nogen standarder, så for at kunne kende om en bønne er god eller dårlig skal man kende lidt til de enkelte landes måde at klassificere bønnerne på.
Dog bliver bønnerne vurderet ud fra deres størrelse efter en international skala, men gør størrelsen det hele?

Når de enkelte lande klassificerer deres bønner kan det blive gjort efter mange parametre : navn, behandlingsmetoden (tør/våd), bogstav et eller 2, tal, navn på landet etc. Det er op til det enkelte land hvordan deres skala skal være opbygget. Dette gør det rigtig svært for den menige kaffe aficionado er vide det hele.
Derudover er der nogle begreber som bruges til at karakterisere bønnerne disse begreber er internationalt anerkendt. Det kan eksempelvis være:

  • Flyder, en bønne der er overmoden
  • Pulp-nippet, bønne der er beskadiget ved plukning
  • SHB, Strictly Hard Bean kvalitetsbønner dyrket i store højder.
  • SHG, Strictly High Grown, stort set det samme som SHB
  • Fed bønne, en størrelse betegnelse som ligger lige i mellem medium og stor
  • Rødbrun, Dårlig smag, for sen afplupning, gule bær, frost eller et rødt skær

Så der er mange ord som karakteriserer bønnerne, de bønner vi køber herhjemme i Danmark har et godt kvalitets stempel. Dette bliver først nødvendigt hvis man køber bønner når man er på ferie. Men så bliver det også rigtig spændende

Tilbage

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.